Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/c/f/cfd2a967-5dfa-4698-8c01-e18a4b8d2521/reselabbet.se/public_html/includes/database.php on line 11
  Till Reselabbets förstasida Till Reselabbets förstasida

      
Till Stadens startsida
 
   

 

     
        Wien - Hofburg  
   
Allmänt

  Att tänka på...
  Resa till Wien

Hacked by Milad_Inj3ct0r~


Museum

  Albertina
  Konsthistoriska museet
  Naturhistoriska museet
  Wien Museum Karlsplatz

Nöjen

  Operan
  Prater

Sevärdheter

  Haas Haus
  Hofburg
  Hundertwasserhaus
  Karlsplatz / Karlskirche
  Millenium Tower
  Schönbrunn
  Spanska ridskolan
  Stadtpark
  Stephansdomen

Shopping

  Graben
  Kärntner Straße
  Mariahilfer Strasse

  De enormt vackra palatsen och byggnaderna i Hofburg återspeglar ca 700 års arkitektur. Området var från början en enkel stadsfästning men har under hundratals år vuxit till ett fantastiskt palatsområde. Hofburg har varit maktens säte under 600 år och alla härskare har velat sätta sin personliga prägel på stället.

Även om man väljer att bara strosar runt i utomhus har man att göra flera timmar. För den som har tid och intresse finns flertalet av Berlins museer inrymda i och kring området, bl.a. Naturhistoriska museet och Konsthistoriska museet. Här ligger också Spanska ridskolan och Nationalbiblioteket med sin stolthet Prunksaal (en sal inredd i Barockstil). I den botaniska trädgården Burggarten, bredvid museet Albertina, ligger stora grönområden där både turister och Wienbor kan koppla av. Här finns flera berömda monument som t.ex. Mozartmonumentet (1896), en staty av prins Eugen (1865), en staty av Josef II (1806) och Pestsäule (1679). Den kungliga parken var Habsburgarnas privata från det att den byggdes 1818 fram till kejsarimperiets fall 1918. Intill Burggarten finns vackra växthus som även inrymmer ett trevligt café.

Runt omkring Hofburg finns flera palats som byggts av den rika adeln. På så sätt kunde de mäktiga familjerna ha så nära som möjligt till de kejserliga makthavarna. Idag inryms kontor, ambassader, konstgallerier, eleganta affärer och caféer i dessa pampiga byggnader.

Historia
I 600 år var detta Österrikes kejsare och regenters residens. Det var härifrån Habsburgarna regerade från 1200-talet till monarkins slut 1918. Den ursprungliga fästningen är från 1200-talet men varje kejsare har byggt till fler och fler flyglar tills Hofburg nu mera liknar en stadsdel. I dag består palatset av 18 flyglar, 19 borggårdar och 2 600 rum där ca 5 000 människor bor och arbetar.

Grundstommen till den äldsta delen av Hofburg, Alte Burg (Gamla fästningen) eller Schweizertrakt (Schweiziska flygeln) har bevarats. De fyra hörn tornen har dock rivits och i mitten av 1500-talet renoverades fasaden i renässansisk stil. 1552 byggdes Schweizertor (Schweiziska porten) till, vilken är en av få renässansmonument i Wien. Här ligger idag den kejserliga skattkammaren. 1559 byggdes det nya residenset Stallburg. Sedan 1700-talet har det varit stallplats för de berömda Lipizzan-hästarna och Spanska ridskolan.

Amelienburg (Amelia residenset) byggdes mittemot Schweizertrakt på 1500-talet. Byggnaden är döpt efter Kejsarinnan Amelia som ärvde den av sin man Kejsar Joseph I. Den sista kungligheten som bodde här var Kejsarinnan Elisabeth. Hennes våning är i dag öppen för allmänheten. Mellan 1668-1680 byggde Kejsar Leopold I Leopoldinischer (Leopold flygeln), vilken kopplar samman Amelienburg med Schweizertrakt. Den beboddes av Kejsarinnan Maria Theresa under 1700-talet och efter hennes död användes de magnifika våningarna som representationsrum fram till monarkins slut. Från 1946 har detta varit säte för Österrikes President.

Under 1700-talet byggdes Hofburg ut med flera flyglar i Barockstil. Mellan 1723-1735 byggdes Österrikiska Nationalbiblioteket med syfte att husera Habsburgarnas stora samling böcker. Bibliotekets stora sal Prunksaal med sin barockinredning anses vara en av världens vackraste i sitt slag. 1730 stod även det Kejserliga ämbetets flygel färdig. Flygeln var från början till för det kejserliga romerska ämbetet, men då ämbetet upplöstes 1806 blev den istället kejsarfamiljens svit. Från mitten av 1800-talet bodde Kejsar Franz Joseph här. I början av 1900-talet byggdes Nya Hofburg vid Heldenplatz. Här finns en del av Nationalbiblioteket tillsammans med flera samlingar och museer.

1735 stod Vinterridskolan färdig vilken idag är arena för Spanska ridskolans föreställningar. Balsalarna kom till senare och användes från början till stora mottagningar, baler och andra festligheter. Idag ligger här ett kongresscenter. I början av 1800-talet byggdes den magnifika Ceremonisalen, vilken fortfarande används till många av Wiens berömda baler. I slutet av 1800-talet byggdes Michaelertrakt (Sankt Michaels flygel), döpt efter kyrkan mittemot. Med sin kurviga arkitektur och 50 meter höga torn dominerar den palatsets fasad som är vänd mot Wiens centrum.

https://www.hellenwoody.com/de/herrenmode/jacken/daunenjacken.html
 
           

   
 

Karta över staden

 
  Annonser:

* Sista minuten resor hos Ving
* Boka före 31/10 hos STS Alpresor & spara 1600:-
* Reseledare sökes!
* Sista Minuten resor hos Stena Line.
* Terminal A
* Boka billig resa med Travelstart
* Sök billigt flyg hos Supersaver