Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/c/f/cfd2a967-5dfa-4698-8c01-e18a4b8d2521/reselabbet.se/public_html/includes/database.php on line 11
  Till Reselabbets förstasida Till Reselabbets förstasida

      
Till Stadens startsida
 
   

 

     
        Wien - Schönbrunn  
   
Allmänt

  Att tänka på...
  Resa till Wien

Hacked by Milad_Inj3ct0r~


Museum

  Albertina
  Konsthistoriska museet
  Naturhistoriska museet
  Wien Museum Karlsplatz

Nöjen

  Operan
  Prater

Sevärdheter

  Haas Haus
  Hofburg
  Hundertwasserhaus
  Karlsplatz / Karlskirche
  Millenium Tower
  Schönbrunn
  Spanska ridskolan
  Stadtpark
  Stephansdomen

Shopping

  Graben
  Kärntner Straße
  Mariahilfer Strasse

  Schönbrunn slott och dess vidsträckta parker är en av Österrikes mest betydelsefulla historiska och kulturella monument och en av landets mest besökta sevärdhet sedan 1960-talet. Schönbrunn slott uppfördes i mitten på 1700-talet och färdigställdes av kejsarinnan Maria Theresa som bodde hela sitt liv på Schönbrunn. Det har renoverats och byggts om åtskilliga gånger, senast på 1870-talet. Vid monarkins slut 1918 tillföll Schönbrunn Republiken Österrike. 1996 blev egendomen upptagen på UNESKO:s världskulturarvslista.

I Schönbrunns vackra parker finns konstgjorda romerska ruiner, dockteater, växthus och ett par stora labyrinter där barnen kan springa av sig. Vill man gå en guidad tur inne i slottet får man uppleva överdådiga salar, såväl som kejsarfamiljens privata bostad. Intill parken ligger Wagenburg, ett museum innehållande en imponerande samling av kejserliga vagnar.

Höjdpunkter i parken:
* Gloriette - ett nyklassicistisk lusthus på en kulle, kommer genast i blickfånget när man rundar slottet för att gå in i parken. Från kullen har man en otroligt vacker utsikt över slottet, med Wien i bakgrunden.

* Neptunusfontänen - Mellan slottet och lusthuset finns den enorma Neptunusfontänen med statyer från den grekiska mytologin. Öster- och västerut breder de vackra trädgårdarna ut sig.

* Tiergarten - Ett välbesökt zoo med exotiska djur. Det är världens äldsta zoo och har haft öppet för allmänheten sedan 1752. Att strosa runt i parken är gratis men till vissa specifika områden kostar det inträde. För den som inte orkar eller vill gå för att uppleva allt, finns ett minitåg med guide.

Historia
Egendomen kom i Habsburgarnas ägo genom Maximilian II år 1569. Vid hans plötsliga död 1576 gick ägorna till Rudolph II och senare till Kejsar Matthias som använde marken till jakt. Enligt legenden hittade han Schöne Brunnen (den vackra springkällan) under en jakttur 1612, vilket gav egendomen dess nuvarande namn. Hans efterföljare Kejsar Ferdinand och hans maka Eleonora von Gonzaga fortsatte använda Schönbrunn som mötesplats för jaktlag. Efter Kejsar Ferdinands död 1637 använde Eleonora slottet som en plats för nöjen och sociala tillställningar. Hon lät sedan bygga ytterligare ett slott 1642.

Efter den turkiska belägringen av Wien övertogs Schönbrunn av Kejsar Leopold I år 1686. Han lät bygga ett nytt slott 1693 på ruinerna av det tidigare palatset, vilket turkarna förstört. Bygget försenades bland annat p.g.a. sonen Josephs plötsliga död och blev aldrig helt avslutat. Palatset tillföll senare Josephs änka Willhelmine Amalie och gick 1728 till Kejsar Charles VI. Han gav i sin tur egendomen till sin dotter Maria Theresa. Maria Theresas regeringstid var inledningen på en lysande epok i Schönbrunns historia och blev centrum för hovet och det politiska etablissemanget.

1742/43 återupptogs arbetet med att bygga färdigt det palats som Leopold I en gång påbörjat. Det stod färdigt 1746 och Maria Theresa och Franz Stephen stod redo att flytta in. Då kejsarfamiljen växte blev man tvungen att bygga om östra flygeln 1747 för att ge rum åt barnen. Stora salongen i palatsets mitt användes för större fester och evenemang medan den lilla salongen passade för mindre familjesammankomster. I de så kallade ”Cavalier flyglarna” huserade tjänarna med högst rank. Intill dessa byggdes ett arbetarkvarter vilket inkluderade Orangeriet. Detta behövdes då Schönbrunn med åren vuxit och blivit ett residens med över 1000 personer. På Maria Theresas önskemål byggdes också en teater i den norra gårdsplanens flygel vilken invigdes 1747. Bland stjärnorna på scenen återfanns både kejsarfamiljens barn och Maria Theresa själv.

Maria Theresa utförde ytterligare ombyggnationer av palatset och i samband med detta målades även fasaden om. Den utsmyckades med detaljerade ornament i typisk Rokokostil. De två salongerna fick fresko-målade välvda tak med överdådiga ornamentaliska dekorationer och är idag två av de viktigaste exemplen på Rokokoinredning. De flesta rum som vetter mot trädgården inreddes också i Rokokostil med bl.a. Rocaille-ornament och med speglar och tavlor inbyggda i väggarna.

Efter Kejsar Franz Stephens död 1765 gjorde Maria Theresa återigen renoveringar av östra flygeln vilken var hennes privata del av slottet. Kinesiska lackade paneler och dyra träpaneler sattes in och dessa sitter kvar än i dag. På bottenvåningen smyckades de s.k. Bergl rummen (1769-77) med exotiska muralmålade landskap. Här bodde Maria Theresa under de varma sommarmånaderna. Hennes sista projekt blev att göra om trädgården. Det påbörjades 1770 och det var då lusthuset Gloriette, Neptunusfontänen, den romerska ruinen och Obeliskfontänen byggdes. Alléerna, fontänerna och de öppna ytorna utsmyckades med statyer och skulpturer i antik stil. Ombyggnationen av palatset och trädgården var inte färdigt förrän alldeles innan Maria Theresas död. Efter det stod Schönbrunn mestadels tomt. Palatset användes endast som sommarresidens under Kejsar Franz II/I tid. Under den perioden utsattes Schönbrunn för två ockupationer av Napoleon. Mellan 1817-1819 renoverades fasaden och de välarbetade rokokodekorationerna togs bort. Palatset målades också om i samma färg som det har idag, s.k. Schönbrunn-gul.

1830 föddes Franz Joseph som tog över tronen 1848. Han spenderade största delen av sitt liv på Schönbrunn fram till sin död 1916. Hans privata våning renoverades och möblerades om under 1860-talet. Renoveringar gjordes också inför bröllopet med hertiginna av Bayern, Elisabeth 1854. Intill hertiginnans våning bodde äldsta dottern Gisela medan kronprinsen Rudolf fick en egen våning intill trädgården. Fr.o.m. 1869 gjordes förberedelser inför den kommande Världsutställningen som skulle äga rum i Wien 1873. Rokokoinredningen från 1700-talet restaurerades eller togs bort, medan de ornamentaliska dekorationer, de guldfärgade träpanelerna och landskapsmålningarna bevarades intakta.

Herrenmode
 
           

   
 

Karta över staden

 
  Annonser:

* Sista minuten resor hos Ving
* Boka före 31/10 hos STS Alpresor & spara 1600:-
* Reseledare sökes!
* Sista Minuten resor hos Stena Line.
* Terminal A
* Boka billig resa med Travelstart
* Sök billigt flyg hos Supersaver