Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/c/f/cfd2a967-5dfa-4698-8c01-e18a4b8d2521/reselabbet.se/public_html/includes/database.php on line 11
  Till Reselabbets förstasida Till Reselabbets förstasida

      
Till Stadens startsida
 
   

 

     
        Wien - Stephansdomen  
   
Allmänt

  Att tänka på...
  Resa till Wien

Hacked by Milad_Inj3ct0r~


Museum

  Albertina
  Konsthistoriska museet
  Naturhistoriska museet
  Wien Museum Karlsplatz

Nöjen

  Operan
  Prater

Sevärdheter

  Haas Haus
  Hofburg
  Hundertwasserhaus
  Karlsplatz / Karlskirche
  Millenium Tower
  Schönbrunn
  Spanska ridskolan
  Stadtpark
  Stephansdomen

Shopping

  Graben
  Kärntner Straße
  Mariahilfer Strasse

  Det är svårt att missa Stephansdomen som ligger mitt inne i den gamla stadskärnan av Wien. Dess enorma spira sträcker sig 137 meter rakt upp i luften och har blivit en symbol för staden. På platsen har det funnits en kyrka i 800 år, men inte mycket återstår av den ursprungliga byggnaden. Större delen av kyrkan byggdes om under 1300 och 1400-talet. Taket är täckt med ca 230 000 kakelplattor och bildar ett fantastiskt konstverk. Det föreställer Habsburgsdynastins dubbelhövdade örnemblem, Wiens stadsvapen och republiken Österrikes vapen. Betrakta taket från alla håll. Under andra världskriget skadades taket, men renoverades omsorgsfullt.

Från portvaktsrummet kan man, mot en entréavgift, nå utsiktsplattformen på det höga tornet som kallas Steffl. Det är 343 trappsteg upp till plattformen. Tornet har under flera århundraden använts som utsiktstorn och fäste för stadens försvar. Det planerades för två likadana torn, men legenden säger att byggmästaren bröt en pakt med Djävulen. Han blev då straffad av Djävulen genom att störtas ner från tornet och dödas. Det norra tornet avslutades hur som helst inte, utan fick en kupol på toppen istället.

Interiören är hög och luftig och innehåller mängder av unika konstverk.www.reeftiger.de Hantverksmästaren Anton Pilgrim som har byggt predikstolen har även lämnat ett självporträtt där han tittar ut genom ett fönster. Han gjorde ytterligare ett självporträtt där han håller en vinkelhake och en kompass. Helgonfigurer, väggpaneler, altaren och gravplatser finns i massor för den som vill utforska denna enorma byggnad. Ägna även en stund åt att promenera runt på utsidan för att titta på torn, portar och statyer från alla möjliga tidsepoker. Missa inte att beundra den stora huvudingången, Riesentor (jättens port) som är från 1200-talet.

På söndagar är det fri entré in i kyrkan. Dock inte till alla delar av den. Mitt emot Stephansdomen ligger Haas Haus, en hög byggnad i glas, och återspeglar domen i sina glasfönster.
 
           

   
 

Karta över staden

 
  Annonser:

* Sista minuten resor hos Ving
* Boka före 31/10 hos STS Alpresor & spara 1600:-
* Reseledare sökes!
* Sista Minuten resor hos Stena Line.
* Terminal A
* Boka billig resa med Travelstart
* Sök billigt flyg hos Supersaver