Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/c/f/cfd2a967-5dfa-4698-8c01-e18a4b8d2521/reselabbet.se/public_html/includes/database.php on line 11
  Till Reselabbets förstasida Till Reselabbets förstasida

      
Till Stadens startsida
 
   

 

     
        Berlin  
   
Allmänt

  Att tänka på...
  Resa till och i Berlin

Hacked by Milad_Inj3ct0r~


Museum

  Alte museum
  Alte Nationalgalerie
  Bauhaus Archiv
  Bodemuseum
  Bröhan Museum
  Egyptiska Museet
  Gemäldegalerie
  Haus am Checkpoint Charlie
  Judiska museet
  Kulturforum
  Kunstgewerbemuseum
  Kupferstichkabinett
  Museumsinsel
  Musikinstrumentenmuseum
  Neue Nationalgalerie
  Neues Museum
  Pergamonmuseum

Nöjen

  Philharmonie
  Sony Center
  Zoologiska trädgården

Sevärdheter

  Berliner Dom
  Brandenburger Tor
  Checkpoint Charlie
  Gendarmenmarkt
  Kaiser Wilhelms minneskyrka
  Marienskirche
  Olympiastadion
  Schloss Charlottenburg
  Segerkolonnen
  Tiergarten
  TV-Tornet
  Unter den Linden

Shopping

  Alexa
  Friedrichstrasse
  KaDeWe
  Kurfürstendamm
  Lafayette

  Berlins är Tysklands största stad, både när det gäller folkmängd och till ytan. Här bor ca 3,4 miljoner människor och inkluderar man förorterna är det ca 4,35 miljoner. Staden är ett viktigt kulturellt, politiskt, vetenskapligt och ekonomiskt centrum både för ubreitlingcheap Tyskland och för Europa, mycket p.g.a. sitt rika historiska arv. Den är en av de populäraste och mest besökta ubreitlingcheap.com städerna i Europa. Känd för sina festivaler, nattlivet, sin arkitektur och konst.

Berlin har varit Tysklands huvudstad sedan 1991. Tidigare har Berlin även varit huvudstad i stater som Preussen (1701-1918), Tyska kejsardömet (1871-1918), Weimarrepubliken (1919-1933) och Nazityskland/Tredje riket (1933-1945). Då Tyskland delades i två delar vid andra världskrigets slut var Östberlin huvudstad i Östeuropa medan Bonn var huvudstad i Väst.

Historia
Trettioåriga kriget (1618-1648) hade förödande konsekvenser för Berlin. Hälften av befolkningen dog och en tredjedel av staden förstördes. Fredrik den Store erbjöd då de franska Hugenotterna asyl. Ca 6000 Hugenotter bosatte sig i Berlin och 1700 var ca 20% av Berlins befolkning fransmän.

Efter Frankrikes seger i Koalitionskriget intog Napoleon Berlin 1806 men beviljade staden självstyre. 1815 blev Berlin en del av den nya Brandenburgprovinsen. Staden förändrades mycket under den industriella revolutionen. Ekonomin växte, Förorterna blev fler och folkmängden ökade. 1871 blev Berlin huvudstad i det nya tyska kejsardömet och staden blomstrade. 1881 blev den ett statsdistrikt separat från Brandenburg.

Vid första världskrigets slut 1918 utropades Weimar Republiken i Berlin. Staden fortsatte växa och 1920 hade Berlin en folkmängd på 4 miljoner, ca 170 000 var judar.1933 tog Hitler makten och efter Kristallnatten 1938 hade tusentals av Berlins judar satts i koncentrationsläger. Stora delar av Berlin bombades och förstördes under kriget. Efter krigsslutet 1945 kom många flyktingar från de östra provinserna. Staden delades i fyra delar, jämförbara med de ockupationszoner Tyskland var uppdelat i. Västra alliansens sektorer (USA, Storbritannien och Frankrike) formade Västberlin och den Sovjetiska sektorn Östberlin. Alla fyra allianser hade delat ansvar för Berlin men de växande politiska meningsskiljaktigheterna mellan Väst och Sovjet ledde till Berlin blockaden. En ekonomisk blockad av Västberlin. 1949 grundades den Federala tyska republiken i Västberlin medan den Marxistiska och Leninistiska tyska demokratiska republiken utropades i Östberlin.

Östtyskland utropade Östberlin som huvudstad vilket inte erkändes av den Västra sidan. Västtysklands regering etablerade sig i Bonn. Spänningarna mellan öst och väst kulminerade och ledde slutligen till uppbyggnaden av Berlinmuren 1961. Det var möjligt för västberlinare att passera gränsen till öst och tillbaka men bara genom stränga kontroller vid de olika kontrollstationerna (checkpoints). För de flesta östberlinare var det numera omöjligt att ta in i Västberlin. 1971 ingick de fyra parterna ett avtal vilket innebar att även Östberlinare fick passera gränsen.

Den 9:e november 1989 bröt den Östtyska befolkningen igenom muren och det mesta av den förstördes. Delar av muren finns idag på East Side Gallery. I oktober 1990 återförenades Öst och Västtyskland till en republik, dagens Tyskland med Berlin som huvudstad.
 
           

   
 

Karta över staden

 
  Annonser:

* Sista minuten resor hos Ving
* Boka före 31/10 hos STS Alpresor & spara 1600:-
* Reseledare sökes!
* Sista Minuten resor hos Stena Line.
* Terminal A
* Boka billig resa med Travelstart
* Sök billigt flyg hos Supersaver