Till Reselabbets förstasida Till Reselabbets förstasida

      
Till Stadens startsida
 
   

 

     
        Jönköping - Rocksjöns naturreservat  
   
Allmänt

  Att tänka på...
  Elmia

Hacked by Milad_Inj3ct0r~


Museum

  Husqvarna fabriksmuseum
  Jönköpings läns museum
  Tändsticksmuseet

Nöjen

  Huskvarna folkets park
  HV71
  Jönköpings Konserthus
  Jönköpings Teater
  Rosenlundsbadet
  Upptech

Sevärdheter

  Rocksjöns naturreservat
  Rosenlunds bankar
  Smedbyn
  Stadsparken
  Tabergs topp

Shopping

  A6
  Östra Centrum

  Rocksjön är ett av Jönköpings största rekreationsområde. Det ligger centralt mellan stadens centrum och A6. Vid sjöns norra strand finns en fin badplats. Där intill byggdes 1974 en kanotstadio med kanotbanor utlagda i vattnet. I Knektaparken, intill vattnet, finns en frisbeegolf-bana. Det finns en även idrottsplats och en motionsslinga runt sjön. Den används flitigt av Jönköpingsbor och där anordnas årligen flera motionslopp.

Naturområdet runt Rocksjön kännetecknas av våtmark. Ursprungligen bredde våtmarken ut sig över ett mycket större område och otillgängligheten var en anledning till Jönköping grundades här. Försvarstekniskt var området svårforcerat och ett gott skydd mot fienden i det oroliga 1600-tals Sverige. Kärren runt sjön nyttjades fram till början av 1900-talet som slåtter och betesmark. Men redan på 1600-talet började man fylla ut området för stadsbebyggelsens utbredning. Våtmarkerna runt Rocksjön med lövsumpskog, vassar och starrkärr utgör en liten rest av naturen som tidigare dominerade Jönköpingsområdet. Variationen i våtmarken ger en mångfald av arter. Här finns ett rikt fågelliv och många ovanliga växter.

På senare år har ett omfattande restaureringsarbete av området satts igång. Kommunen vill öka tillgängligheten och bevara dess biologiska och kulturhistoriska värden. Bland annat har en bred spång lagts ut över sjöns västra sida. Där kan man gå rakt över sjön, igenom vass och sumpmark.
 
           

   
 

Karta över staden

 
  Annonser:

* Sista minuten resor hos Ving
* Boka före 31/10 hos STS Alpresor & spara 1600:-
* Reseledare sökes!
* Sista Minuten resor hos Stena Line.
* Terminal A
* Boka billig resa med Travelstart
* Sök billigt flyg hos Supersaver