Till Reselabbets förstasida Till Reselabbets förstasida

      
Till Stadens startsida
 
   

 

     
        Jönköping - Jönköpings läns museum  
   
Allmänt

  Att tänka på...
  Elmia

Hacked by Milad_Inj3ct0r~


Museum

  Husqvarna fabriksmuseum
  Jönköpings läns museum
  Tändsticksmuseet

Nöjen

  Huskvarna folkets park
  HV71
  Jönköpings Konserthus
  Jönköpings Teater
  Rosenlundsbadet
  Upptech

Sevärdheter

  Rocksjöns naturreservat
  Rosenlunds bankar
  Smedbyn
  Stadsparken
  Tabergs topp

Shopping

  A6
  Östra Centrum

  Jönköpings läns museum, eller John Bauer museum som det även kallas, ligger vid Dag Hammarskjölds plats i östra delen av centrala Jönköping. Här finns en permanent utställning med många av den världsberömda sagokonstnären John Bauers mest berömda målningar och akvareller. Flera bilder är från den kända sagosamlingen "Bland tomtar och troll". Dessutom presenteras sagokonstnärens liv och konst genom skisser, fotografier brev och andra konstnärliga verk.

I John Bauers sagogarderob förvandlas barnen till prinsessor, riddare, troll och annat oknytt. Här kan man vandra i en fantasifull sagoskog och stiga in i sagans värld.

Konstnären John Bauer växte upp i Jönköping och återvände ofta till trakterna kring södra Vättern. Han vandrade ofta i de djupa skogarna med ett skissblock under armen och hämtade inspiration till sina sagomiljöer. Det är främst för målningarna till "Bland tomtar och troll" som han blivit hela Sveriges sagokonstnär. Han målade mystiska och magiska platser som lätt känns igen av dem som vandrat i våra svenska skogar.

Som 16-åring flyttade John Bauer till Stockholm för att studera till konstnär. Två år senare antogs han till Konstakademin. John Bauer gifte sig med Esther Ellqvist. År 1918 omkom paret och deras gemensamma son då färjan Per Brahe förliste i en storm på Vättern och gick under. John blev bara 36 år.

Museet har något för alla åldrar. Bilder vi känner igen från sagoböcker får en bakgrund när man lär sig om vem som gjort dem och varifrån han fått inspiration till sin oändliga fantasi.

Periodvis ställs även annan konst ut på museet. Olika arrangemang och teman pågår ofta.

Bil och bussparkering finns i anslutning till museet. Lokalerna är handikappsanpassade. I samma byggnad finns även Jönköpings Stadsbibliotek.
 
           

   
 

Karta över staden

 
  Annonser:

* Sista minuten resor hos Ving
* Boka före 31/10 hos STS Alpresor & spara 1600:-
* Reseledare sökes!
* Sista Minuten resor hos Stena Line.
* Terminal A
* Boka billig resa med Travelstart
* Sök billigt flyg hos Supersaver